Här byggs bostadsområdet Södra Hemlingby i Gävle. Foto: SVT/Gävle kommun

Här växer ett nytt bostadsområde fram

Publicerad

Ett nytt bostadsområdet växer just nu fram Hemlingby i Gävle. 2023 hoppas kommunen att 400 nya bostäder ska stå färdiga och redo för inflytt i området Södra Hemlingby.

Att Gävle växer har vi ju hört i många år och med fler folk i stan, behövs fler bostäder. Helst i attraktiva områden. Gävle kommun tror mycket på det nya bostadsområdet, som kommunen kallar Södra Hemlingby med dess närhet till natur, handelsområde och stan. 

– Området är jätteviktigt. Infrastrukturen är viktig, att man kan ta sig till och från området på ett enkelt sätt. Sedan har vi ju också attraktiviteten. Här har vi ju nära till ett naturreservat och ett friluftsområde som är populärt. Södra Hemlingby har många fördelar, säger Viktor Lundberg, projektledare Gävle kommun. 

Hus och skola

I förra veckan beslutade kommunstyrelsen om vilka byggherrar som ska bygga på området. Det är sju olika aktörer som ska bygga allt ifrån hus, radhus och hyreslägenheter. Förskola, skola, sporthall och vård- och omsorgsboende. 

Kommunens översiktsbild över Södra Hemlingby. Foto: Gävle kommun

Klart om fem år

Men än är det långt kvar innan området står helt klart. Bygget ska byggas i två etapper, var av den första  just nu pågår och ska vara klar om ungefär fem år om allt går som det ska.

– Just nu håller vi på att bygga vägar, VA och fjärrvärme och sådant, säger Viktor Lundberg.

Etapp två är ännu bara översiktsplanerar och ligger långt fram i tiden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer