Foto: SVT

Hedersrelaterat våld bakom omhändertagande av två systrar

Uppdaterad
Publicerad

En kommun i Hälsingland gjorde rätt som omhändertog två flickor i tonåren för att skilja dem dem från deras familj. Det har Förvaltningsrätten slagit fast.

Bakgrunden är, enligt kommunens och förvaltningsrättens bedömning, att flickorna har levt i en miljö som är direkt skadlig. De lever sedan en tid tillbaka i ett familjehem på annan ort.

Familjen är, enligt de handlingar som finns i målet, starkt präglad av sitt hemlands hederskultur, vilket betyder att situationen för de två yngre flickorna i familjen har varit både kränkande och skadlig.

Riskerar att bli bortgifta mot sin vilja

Man ser också från myndigheternas håll en uppenbar risk att flickorna riskerar att skickas tillbaka till det gamla hemlandet för bortgifte, när de nått lämplig ålder.

Det är främst den äldre flickan som börjat berätta för sin omgivning om hur hon upplevt situationen i familjen. Att pappan varit mycket dominant  och att de under hela sin uppväxt haft mycket hårda regler för hur man skall vara om man är flicka. Att man skall vara tyst, att man är inte lika mycket värd som en pojke.

Hon har berättat att de inte fick prata som de ville eller leka med pojkar, de skulle vara klädda på ett speciellt sätt och pappan har också varit emot att de skulle gå i skolan.

Skadlig miljö för flickorna

Sammantaget har socialnämnden ansett att det här är en skadlig miljö för flickorna att växa upp i. Inte minst med det uppenbara hotet om bortgifte.

LÄS MER: Familj försökte kidnappa dotter som var omhändertagen för att hindra bortgifte.

Mamman i familjen, som är ensam vårdnadshavare för flickorna efter en skilsmässa, har i motsats till socialnämnden menat att hon är kapabel att ta hand om flickorna och att deras tillvaro inte på något sätt skulle att vara annorlunda än för andra barn.

Socialnämnden hävdar dock att pappan och även äldre brodern, trots att de inte längre bor med familjen, ändå utövar ett avgörande inflytande över flickornas liv och anför följande:

Hedersrelaterat våld och förtryck

”Det förekommer hedersrelaterat våld och förtryck från pappan och storebrodern gentemot flickorna och mamman har inte förmågan att skydda barnen från det.

Hon utsätts också själv och är dessutom delaktig i att utöva förtryck mot flickorna. Detta har lett till att flickorna ständigt känner rädsla, är otrygga och saknar förutsägbarhet i vardagen. Det finns en stor risk för att flickorna bestraffas för att de berättat om detta om de återvänder hem. Det finns också en risk för att den äldre av systrarna tvingas till giftemål och det gäller på sikt även den yngre systern.

Båda flickorna är bestämda i sin uppfattning om att de inte vill leva med familjen och trivs bra i familjehemmet. Det finns inte några skäl att ifrågasätta deras uppgifter om vad de upplevt och den oro och rädsla de känner.”

Hedersrelaterat förtryck och våld

Hedersrelaterat förtryck och våld utövas på olika sätt, allt ifrån subtilt psykiskt förtryck till synligt fysiskt våld. Orsakerna är flera och hedersproblematik kan inte kopplas till någon specifik nationalitet eller enkelt förklaras utifrån religiösa orsaker.

Kärnan i hedersnormen är kontrollen av barn och ungas frihet och sexualitet. Kontrollen innebär ofta inskränkningar i barnets livsutrymme och kan sträcka sig från vardagliga former av begränsningar som berör klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb och giftermål.

Pojkar och flickor drabbas

Både flickor och pojkar drabbas av hedersförtryck och både män och kvinnor är delaktiga i att upprätthålla hedersnormerna. Hedersproblemtiken upprätthålls i ett kollektiv, en familj/släkt, där skyldigheter och rättigheter gentemot varandra är viktigare än den enskilda individens vilja.

Källa: Rädda barnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.