Fyra personer i samma familj misstänks för människorov. Två flickor är fortfarande försvunna. Foto: TT/SVT

Hel familj gripen – misstänkt för människorov

Uppdaterad
Publicerad

En familj från Västsverige, bestående av föräldrar och två söner, anhölls i fredags misstänkta för människorov, efter att de fört bort den 17-åriga dottern i familjen. På måndagen begärdes de häktade.

De fyra misstänkta greps på fredagseftermiddagen på E4 strax söder om Söderhamn. Familjen består av en pappa i 60-årsåldern, mamma i 40-årsåldern, samt två söner i tonåren.

En av flickorna levde i skyddat boende

Det var när den 17-åriga flickan var ute i centrala Söderhamn som familjemedlemmarna kom i en bil och tvingade in henne i den. Hennes yngre syster fanns då redan i bilen tillsammans med den övriga familjen. En av flickorna placerades i baksätet, medan den andra lades i bakluckan på bilen.

Stoppades av polis – flickorna försvann i tumultet

Vid bortförandet larmades polisen av allmänheten, och bilen med familjen kunde stoppas av en polispatrull som var på väg på E4 söderut från Söderhamn.

I samband med att familjemedlemmarna greps så blev det någon sorts tumult på platsen och de båda systrarna försvann från platsen.

– Så var de är nu, det vet vi inte, säger åklagare Christer Sammens som är förundersökningsledare.

Samtliga gripna i familjen, två vuxna och två söner, begärdes under måndagen häktade, misstänkta för olaga frihetsberövande.

LÄS MER: Häktas misstänkt för frihetsberövande av 17-åringen

Anledningen till brottsrubriceringen olaga frihetsberövande är att man gör en bedömning av vad som var anledningen till bortförandet, förklarar åklagare Micael Dahlberg, som lämnat in häktningsframställningarna i fallet.

– Om det rör sig om utpressning, våld eller annat grövre brott i samband med ett bortförande, så betraktas det som människorov. Men i det här fallet kan vi inte se att det är på det viset, därav den något mildare brottsrubriceringen olaga frihetsberövande, menar Micael Dahlberg.

Detta trots att familjen inledningsvis var misstänkt för människorov.

– Här handlar det om en ung flicka som omhändertagits av de sociala myndigheterna i sin hemkommun, då man fattat misstankar om att familjen planerat att gifta bort henne i det tidigare hemlandet.

Polis och åklagare vet i nuläget inte var flickorna befinner sig.

Fakta kring bortförandet

I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att familjen var hemmahörande i Söderhamn. Senare uppgifter har dock visat att familjen är hemmahörande i en mindre ort i Västsverige.

Enligt de första uppgifterna från polisen så skulle det röra sig om ett bortförande av två flickor. Senare uppgifter berättar att det rör sig om en 17-årig flicka, placerad i skyddat boende i Söderhamn, som blivit bortförd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.