Pappan förs in till Hudiksvalls tingsrätt. Foto: SVT

Familj häktas för olaga frihetsberövande av dotter

Uppdaterad
Publicerad

Flera familjemedlemmar i den familj från västra Sverige som misstänks ha försökt föra bort en 17-årig dotter i Söderhamn i fredags, häktas av Hudiksvalls tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för olaga frihetsberövande.

Pappan, mamman och de två sönerna i familjen har samtliga häktats misstänkta för olaga frihetsberövande av den 17-åriga dottern, som hade skyddat boende i Söderhamn.

Tingsrätten anser att det finns risk att de försvårar utredningen. Däremot finns det inte någon risk för att de lämnar landet, enligt rätten.

17-åring fördes bort av familjen

Nekar till brott

Alla misstänkta nekar till brott och anser inte att det finns någon grund till häktning.

– Min klient nekar till brott. Han säger att han blivit kallad till Söderhamn av en anhörig som ville bli hämtad, säger advokat Per Wiesel som är pappans försvarare.

Dottern däremot uppfattar att hon riskerar att bli bortgift, och det är därför hon omhändertagits av de sociala myndigheterna.

– Den uppfattningen finns det visst stöd för, menar jag, säger åklagare Christer Sammens säger till nyhetsbyrån TT.

LÄS MER: Familj gripen med flicka i bakluckan

Det var i fredags som den 17-åriga flickan, som är placerad i familjehem, rörde sig i centrala Söderhamn när hon blev intvingad i en bil. I bilen fanns också flickans syster. En av flickorna ska ha placerats i bakluckan av bilen.

De fyra misstänkta familjemedlemmarna greps på E4 strax söder om Söderhamn. I tumultet som uppstod i samband med polisens insats så försvann systrarna från platsen.

– Varken åklagare eller polis vet i nuläget var flickorna befinner sig, säger åklagare Christer Sammens till SVT Nyheter Gävleborg under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring fördes bort av familjen

Mer i ämnet