En av de åtalade bröderna förs in till den sista rättegångsdagen vid Hudiksvalls tingsrätt Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kräver fängelse för familjen som rövade bort sin dotter

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången idag avslutades mot den familj som åtalats för att ha rövat bort sin dotter, så krävde åklagare Peter Helsing att samtliga skall dömas till fängelse. En tidigare lärare vittnade om att flickan dragit sig undan allt mer, och började bära slöja utanför skolan.

– Jag anser att straffvärdet för föräldrarna är 16 månaders fängelse. Med tanke på brödernas ålder ska straffet ligga på ett års fängelse. Jag yrkar också på att de fortsatt ska vara häktade med tanke på risken att de kan försöka få tag på flickan igen, säger åklagare Peter Helsing.

Frivården konstaterar att det finns stor risk för återfall i brott för samtliga familjemedlemmar eftersom de kommer från en hederskultur. Icke frihetsberövande straff anses inte som lämpligt.

Efter att rättegången avslutades idag torsdag, meddelade rätten att de båda föräldrarna skall vara kvar i häktet i väntan på dom 18 augusti. De två tonårsbröderna försattes däremot på fri fot.

Sista rättegångsdagen

Vid dagens förhandling i Hudiksvalls tingsrätt så tecknade åklagaren tecknade en bild av bakgrunden till att den 17-åriga flickan var placerad på ett skyddat boende i Söderhamn. Vittnen var bland annat tidigare lärare och socialsekreterare.

– I höstas var hon glad och positiv. Ju längre tiden gick drog hon sig undan. Det märktes att hon mådde sämre, berättar läraren. Sedan upptäckte vi att hon började ha slöja när hon kom till skolan som hon sedan tog av sig under skoltiden.

Läraren säger att de började oroa sig för att något hedersrelaterat låg bakom, och tog kontakt med elevhälsan.

Beslut tas att skydda flickan

Så småningom kom flickan i kontakt med de sociala myndigheterna i sin hemkommun och berättade om sin situation. Där togs beslutet att flickan skulle omhändertas och placeras på skyddad plats någon annanstans i Sverige.

– Hon mådde väldigt dåligt. Hon är rädd för att vara hemma och inte göra som hon vill. Hon var rädd för att bli bortgift och att det skulle tidigareläggas eftersom hon hade pojkvän, berättar en socialsekreterare i rätten.

Försvaret

Samtliga försvarare till de fyra åtalade ifrågasätter åklagarens bevisning och påståenden. De menar att det är ett lindrigt brott om det skulle bli fällande dom, och att det inte behöver vara hedersrelaterat bara för att familjen kommer från ett annat land.

De ifrågasätter också den 17-åriga flickans berättelser om vad som hände inom familjen innan hon omhändertogs och placerades i skyddat boende.

Samtliga advokater yrkar på att deras klienter skall frikännas och omedelbart försättas på fri fot.

Bröderna släpptes fria

Efter avslutad förhandling så meddelade rätten att de båda föräldrarna skall vara kvar i häktet i väntan på dom 18 augusti. De två tonårsbröderna försattes däremot på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring fördes bort av familjen

Mer i ämnet