Åklagare Peter Helsing förklarar varför familjen åtalas för olaga frihetsberövande, istället för människorov. Foto: SVT

Olaga frihetsberövande kan ge 10 års fängelse

Publicerad

Anledningen till att den familj som åtalats för olaga frihetsberövande av sin 17-åriga dotter, inte åtalas för det grövre brottet människorov är uppsåtet med bortförandet.

Åklagare Peter Helsing menar att om man inte kan bevisa att det i samband med ett bortförande finns ytterligare ett grovt brott med i planeringen, då är det inte människorov.

– I det här fallet finns det inget som visar vad familjen hade för planer när de försökte föra dottern med sig från Söderhamn.

Det har ju pratats om att flickan riskerar att bli bortgift mot sin vilja?

– Ja, det har det, men det är inget som vi i nuläget kan bevisa, säger Peter Helsing.

Därför omfattar alltså åtalet det något mildare brottsalternativet olaga frihetsberövande, som troligen är vad familjen – pappa, mamma och två sönder – kan komma att dömas för om tingsrätten finner att de är skyldiga, så som åklagaren påstår.

Människorov är ett brott enligt svensk rätt (4 kap. 1 § brottsbalken).

För människorov döms den, som bemäktigar sig och för bort eller spärrar in ett barn eller någon annan med uppsåt att skada honom eller henne till liv eller hälsa eller att tvinga honom eller henne till tjänst eller att öva utpressning. Straffet för människorov är fängelse i mellan 4 och 18 år, eller livstid. Är brottet mindre grovt döms till fängelse i högst sex år.

I vardagligt tal benämns människorov ofta som kidnappning.

Olaga frihetsberövande är ett brott som kännetecknas av att någon berövar någon friheten genom att till exempel bortföra eller inspärra denne utan stöd för detta i lagen.

Brottet kan i Sverige ge fängelse i lägst ett och högst tio år. BrB 4:2. Om brottet bedöms som ringa är straffet böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring fördes bort av familjen

Mer i ämnet