Foto: SVT/TT

23-åriga Ramin kidnappades och mördades – fem får livstid

Publicerad

Tingsrätten dömer sex personer för mordet på 23-årige Ramin Scherzaj förra året. Fem döms till livstids fängelse och den sjätte personen som var under 21 år när brottet begicks döms till 14 år och utvisning.

Ramin Scherzaj kidnappades i Gävle den 4 april förra våren och hittades död i byn Maj söder om Sundsvall 14 dagar senare. Fallet har uppmärksammats eftersom åklagaren hävdat att det fanns ett hedersmotiv bakom mordet. Han hade en hemlig kärleksrelation med en gift kvinna och de som döms är dels kvinnan, dels hennes dåvarande man och hennes bröder samt bekanta till familjen.

Gävle tingsrätt anser att åklagarnas gärningsbeskrivning är styrkt.

LÄS MER: Sven-Erik Alhem: ”En viktig och mycket välskriven dom”

Tingsrätten: Mordet skedde i samförstånd

Offret kände sig förföljd och hotad under en lång tid och flera gånger vände han sig till polisen för att få hjälp. Han pekade också ut personer som idag döms för att ha mördat honom.

Tingsrätten har funnit att sex personer tillsammans och i samförstånd och med våld fört bort Ramin Scherzaj i syfte att beröva honom livet. Ramin Scherzaj hittades strypt men i domen görs det ingen skillnad mellan de huvudåtalade. Vem som höll i snaran bedöms inte väsentligt eftersom planläggningen och mordet skedde i samförstånd, menar tingsrätten.

LÄS MER: Mordoffret anmälde hot och misshandel – polisen avskrev

Flickvännen får livstid

Domen innebär också att hans före detta flickvän döms till livstid. Åklagaren har hävdat att det fanns ett hedersmotiv och att hon agerade lockbete när Ramin Scherzaj kidnappades i Gävle.

– Detta är långt från vad vi hoppats på, hon har ju hela tiden nekat och det kommer naturligtvis att överklagas, säger Lars Ståhlberg, kvinnans advokat, till SVT.

Tingsrätten friar de två personer som stod åtalade för medhjälp till människorov och mord respektive skyddande av brottsling.

TV: Domaren förklarar: Därför döms kvinnan

Hade en hemlig kärleksaffär

Det var i april förra året som 23-årige Ramin Scherzaj från Sundsvall drogs in i en bil som hastigt lämnade Slottstorget i Gävle. Två veckor senare hittades han död av en skogsarbetare i ett dike i byn Maj, söder om Sundsvall.

Polisutredningen är på 12 000 sidor och åklagaren har gjort gällande att det rört sig om ett hedersmord. Ramin Scherzaj hade haft en hemlig kärleksrelation med en jämnårig kvinna som han träffat på skolan, men kvinnan var gift och när kärleksaffären blev känd för hennes man och bröder eskalerade en konflikt som pågick ett år innan mordet.

LÄS MER: Han såg kidnappningen – hör vittnets berättelse

Utlösande faktor till mordet har ansetts vara en bild på Facebook som lades ut veckorna innan mordet. På bilden kysstes Ramin Scherzaj och den gifta kvinnan.  Åklagaren har hävdat att också hon var hotad till livet av sin familj och hon då väljer att agera lockbete när Ramin Scherzaj senare kidnappas i Gävle.

LÄS MER: Mordmisstänkta använde roddmaskin som brevlåda

Pekade ut sin egen mördare

Konflikten eskalerade under lång tid och SVT har tidigare berättat att Ramin Scherzaj upprepade gånger vände sig till polisen i Sundsvall för att få hjälp. Polisen bedömde att ord stod mot ord och att det inte fanns några utredningsuppslag. Polisutredningarna las därför ned utan åtgärd.

Bara några veckor innan mordet fick Ramin Scherzaj ett dödshot via sms. Han tog också då kontakt med polisen och pekade ut sin före detta flickväns make – en av de som idag döms till livstid för mordet på honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet