Foto: Polisen

Mordmisstänkta skrev hemliga brev i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Roddmaskinen på häktet användes som brevlåda och där hittade polisen hemliga brev mellan de misstänkta. De har också försökt hålla kontakt via låneböcker och toalettklotter.

På torsdagen väcktes åtal mot nio personer för inblandning i kidnappningen och mordet på en 23-årig Sundsvallsbo i april förra året.

Flertalet av de misstänkta har suttit häktade sedan förra våren och har under utredningens gång varit belagda med restriktioner. De skulle inte ha någon kontakt med omvärlden eller varandra eftersom det kunde försvåra polisens arbete.

Roddmaskinen var hemlig brevlåda

Förra sommaren gjordes dock en upptäckt på häktet i Gävle. Personalen hittade klotter på toaletten och en roddmaskin. Sedan visade det sig att ett skrymsle på roddmaskinen använts som en brevlåda.

Undangömt under roddmaskinen hittar polisen ett brev mellan två av de huvudmisstänkta. Brevet är mellan flickvännen som hade ett förhållande med 23-åringen och hennes exmake. Hon anses av åklagare ha agerat lockbete när 23-åringen lockades till Gävle medan han tros ha varit direkt inblandat i bortförandet och mordet.

Svårt misshandlad och strypt

Det är flickvännen som skrivit brevet till sin före detta man. I första delen av brevet betygar hon sin kärlek till exmaken. I den andra delen av brevet redogör hon detaljerat vad polisen frågat i förhören och vad hon svarat. När polisen förklarar att de tror att hon planerat allt, lockat 23-åringen till Gävle och förberett mordet tillsammans med exmaken svarade hon polisen att det skulle aldrig falla henne in att skada 23-åringen.

Senare i brevet till exmaken skriver hon dock något helt annat: ”Polisen sa att hans näsa var bruten och att hans huvud var krossat och att han dog när någon ströp honom. Kroppsbenen, jag tror bröstbenen var brutna. Mitt hjärta gladde sig men jag blev samtidigt uttråkad (sic) eftersom jag önskade att det var jag som krossat hans ben”.

Blodspår i exmakens bil

När polisen frågar om de blodspår efter 23-åringen som hittats i bilen svarar hon: ”Det en omöjlighet. Det är omöjligt att att (exmaken) skulle skada en människa eller ett djur. Dessutom var dom vänner.”

Hon berättar också en annan detalj för sin exmake i det hemliga brevet: ”De (polisen) har inte hittat något på min telefon eftersom jag avlägsnat Viber”

I en lånebok – Norstedts världsatlas – hittas också meddelanden mellan de häktade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet