Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem. Foto: TT

Sven-Erik Alhem: ”En viktig och mycket välskriven dom”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem har tagit del av domen från Gävle tingsrätt där idag fem män och en kvinna dömdes till livstids fängelse för mordet på 23-årige Ramin Scherzaj, förra våren. Han är nöjd med domen.

Sven-Erik Alhem menar att det är en viktig och mycket välformulerad dom som rätten idag presenterat.

– Den är viktig så till vida att rätten på stort allvar har studerat de förabeten som finns när det gäller påföljden livstids fängelse. Man har noggrant vägt in det här brottet mot Ramin Scherzaj, i sin motivering för de här straffen man idag dömde ut.

23-åring bortrövad i Gävle

Kan du ge något exempel?

LÄS MER: Sex döms för mordet på 23-årige Ramin Scherzaj

–Ja, man pekar ju helt klart på det att flera personer har överfallit en ensam person, som varit chanslös, att man tvingat in honom i en bil där han misshandlats, och sedan dödats. Tingsrätten menar att det här måste ha varit svårt ångestskapandet för offret, och det är kriterier som uppfyller kraven för att döma till livstids fängelse, säger Sven-Erik Alhem.

– Att tingsrätten beskriver detta så tydligt i domen är väldigt viktigt.

LÄS MER: Kvinnans advokat: ”Kommer överklaga”

Man bedömer också att det är ett hedersrelaterat brott, vad säger du om det?

– Här uppfattar jag att tingsrätten tydligt tar ställning till något som vi uppfattar självklart. Nämligen rätten till ett självständigt liv.  Att varje människa ska ha rätt att älska vem man vill, utan att behöva straffas för det, menar Sven-Erik Alhem.

– Det är en viktig dom på det viset att den visar att när någon tror sig kunna ta livet av en annan människa för att upprätta heder, så ser man genom den här domen vilka konsekvenser det kan få.

LÄS MER: Mazzi Fritz: Åklagarna bör överklaga de friande domarna

Sven-Erik Alhem är dock noga med att påpeka att en dom är inte klar förrän den har vunnit laga kraft, och att parterna nu har fram till den 8 augusti på sig att överklaga.

– Vilket naturligtvis de dömda kommer att göra, menar han. De har ju inget att förlora. De har ju redan fått lagens strängaste straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet