Advokat Elisabeth Massi Fritz

Mazzi Fritz: Livstidsdomarna starka – finns inga förmildrande omständigheter

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Mazzi Fritz, advokat och specialiserad på hedersbrott, anser att domarna i Ramin Scherzaj-fallet är mycket starka för flera av de tilltalade. – Det finns inga förmildrande omständigheter, däremot en mängd försvårande, säger hon till SVT Nyheter.

Hon anser att domarna är starka och välformulerade med flera stränga straff på livstid för fem av de tilltalade.

LÄS MER: Fem får livstid

23-åring bortrövad i Gävle

Tingsrätten friar de två tilltalade som var åtalade misstänkta för medhjälp till människorov och mord, respektive skyddande av brottsling.

– Jag tycker dock att åklagarna ska överklaga dessa delar. Det sista är dock inte sagt i och med tingsrättens dom, man får räkna med att domen kommer att överklagas till hovrätten, säger Massi Fritz.

– Min åsikt är att det enligt åtalet finns tillräckligt med bevisning för att hovrätten ska kunna komma till ett annat domslut för de ogillade delarna.

Vanligt med manliga offer

Hur vanligt är det att män drabbas av hedersrelaterade mord?

– Det är vanligt även med manliga offer i hedersmord. Vi har även haft hedersmordet på Abbas Rezai. Han var man och kvinnan han var tillsammans med blev också skonad från ett hedersmord.

LÄS MER: ”Hedersbrott drabbar även män”

Denna gång drabbade våldet bara mannen – varför?

– Detta beror på de ansåg att det var offrets fel, det vill säga mannen som dödades. Han förstörde kvinnans liv och påverkade/tvingade henne att ha en relation. Det var hans fel att hedern vanhedrades.

”Haft många hedersmord”

Varför valde man att skona kvinnan?

– Detta behöver inte betyda att hedersmord alltid ser ut så här förstås. I majoriteten av fall skulle familjen döda båda kvinnan och mannen eftersom båda anses ha vanhedrat familjens heder. Och vi ska inte glömma att majoriteten av de offer som utsätts för hedersmord är kvinnor.

Hur unik är domen?

–  Alla hedersmord är unika och lika förkastliga. Här har vi ett mål med flera inblandade och till antalet är de i målet många men i övrigt anser jag att målet liknar många andra hedersmord. Jag har haft hand om många fall av hedersmord i Sverige och endast i ett fall har en ung man drabbats av hedersmord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet