Det är bostadsbolaget Heimstaden som köper de 10 fastigheter på Brynäs och i Sätra som Gavlegårdarna haft ute till försäljning. Foto: SVT

Heimstaden köper 803 lägenheter av Gavlegårdarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är bostadsbolaget Heimstaden som köper de 10 fastigheter på Brynäs och i Sätra som Gavlegårdarna haft ute till försäljning.

- Vi är stolta över att få förtroendet av Gävle kommun att förvärva 803 lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna, säger Claes Westlin som är transaktionsansvarig på Heimstaden.

- Gävle är en tillväxtort som vi har jobbat länge på att få växa i. Med detta välförvaltade bestånd stärker vi vår position ytterligare i Gävle och kommer som samhällsaktör att aktivt fortsätta att bidra till utvecklingen i staden, fortsätter Claes.

Beståndet består av ca 55 400 kvm uthyrbar yta och efter förvärvet förvaltar Heimstaden cirka 104 000 kvm i Gävle fördelat på nästan 1 500 lägenheter.

Beslut i KF

I december förra året beslutades på ett extrainsatt möte i Gävle kommunfullmäktige att delar av fastighetsbeståndet skulle säljas ut. 

Det handlar om 10 fastigheter på Brynäs och i Sätra i Gävle som det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna nu sålt.

Tidigare hade frågan om försäljningen återremitterats eftersom socialdemokraterna och vänstern krävde att det hela skulle utredas mer.

Pengar ska användas till nybyggen

På det extra sammanträdet genomfördes en votering där 36 röstade för kommunstyrelsens förslag att sälja, och 28 emot.

Reservation mot beslutet lämnades in av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Anledningen till försäljningen är att det kommunala bostadsbolaget vill få loss pengar för att kunna bygga nya lägenheter. Men försäljningen har skapat oro bland hyresgästerna.

Heimstaden tar formellt över fastigheterna den 29 juni 2018.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.