Hej då, macken – sluttankat i Järbo

Uppdaterad
Publicerad

Järbo blir snart utan en bensinmack när sista tankstället på orten lägger ner. Skärpta miljökrav gör att bensinbolaget inte längre anser sig ha råd att ha den kvar. Nu får byborna flera mil till närmaste mack.

– Det är åt helvete, det är klart att det måste finnas en mack här i bygden, säger järbobon Ingemar From och kör ner tankmunstycket i sin bil som behöver påfyllning,

– Ska vi behöva åka till Sandviken för att tanka, säger Anne-Christine Nordqvist när vi berättar att macken är på väg att läggas ner.

En gång i tiden fanns det fem bensinstationer här i Järbo, en efter en har de försvunnit genom decennierna. Nu överger alltså den allra sista macken orten.

– Att göra i ordning allt skulle kosta lika mycket som att bygga en ny station säger Preem. Och de pengarna vill de inte lägga i Järbo, säger Ilpo Sällinen som är Preems skötselman på orten.

Österfärnebo räddade sin mack

För två år sedan stod Österfärnebo inför samma situation, där har macken räddats med hjälp av en tank ovan jord och bybornas egna insats.

– De har sökt och fått EU-pengar för att få till en lösning, säger Jonny Bratberg (M) oppositionsråd i Sandviken. Jag har varit i kontakt med mackägaren i Österfärnebo och Ilpo Sällinen. Vi ska tillsammans försöka komma fram till en lösning för att behålla macken här i Järbo.

På Preems huvudkontor bekräftar man att macken i Järbo läggs ner, exakt datum är inte klart, men någon gång till hösten kommer sista dropparna ur de två pumparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.