Det här är visionen av ett Ljusdal som är sprängfyllt med konst. Foto: Andreas Fransson.

Hela Ljusdal ska bli konstutställning

Uppdaterad
Publicerad

En tioårig kamp för att få till ett mastodont offentligt konstprojekt har rullat i gång ordentligt. Planen är att gator, torg, väggar och tak ska fyllas med konst. Och i helgen öppnar dessutom konstgalleriet Norra station i Ljusdal.

Charlie Granberg och Maria Norén är drivande i projektet som omfattar ett nytt galleri och offentlig konst som ska finnas tillgänglig nästan överallt. Båda två är bland annat konstnärer och gallerister.

 – Jag tänkte att det här kommer hända, förr eller senare. Men att det är en lång process.

Gatukonstnärer ska skapa och måla

Den tio år gamla idén har börjat få backning. Ljusdals kommun har gått in med närmare en miljon kronor och en fastighetsägare med många fastigheter i centrala Ljusdal har gett klartecken till Granberg och Norén och deras flertaliga internationella gatukonstnärer att måla och skapa.

-  Vi vill att Norra station blir den nya vänthallen för de som väntar på tåg och bussar för vi är ju precis mittemot. Det är hit man ska komma för att se på konst, inspireras och förändras i sig själv. Gatukonst är inte bara graffiti, det är installationer, muralmålningar och klippfigurer bland annat.

Förändringar i staden

Nästa sommar är planen att den internationella street art-festivalen Artscape ska ta plats i Ljusdal. Under perioden som festivalen pågår är tanken att så mycket som möjligt av staden ska täckas av gatukonst. Men redan nu syns förändringar i staden. Biografen har fått sig en ny skrud. På husfasaden syns bland annat Leia och R2D2 från Star Wars och Gollum från Sagan om ringen.

 – WD, Wild Drawing, är en världsstjärna, det är han som har målat biografen, säger Maria Norén.

Visionen är att hela Ljusdal ska bli ett konstprojekt, vad tror du om det?

– Det tror jag blir jättebra, hoppas att de får till det, säger Monica Nylén från Näsviken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.