Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med och se spåren efter matjätten som startade i Gävle och hör Ingela Broström om varför varumärkena försvinner från staden. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Historikern: Därför tappar Gävle livsmedelsproducenter

Publicerad

På Alderholmen hittar vi spår efter det som i dag är en gigant inom livsmedelsbranschen i Sverige, men nu tycks varumärkena lämna stan, en efter en.

– Det utarmar stan. Gävle har varit en stad för njutningsmedel, säger Ingela Broström, som fördjupat sig i stadens livsmedelshistoria.

Förutom matjätten som lämnat Gävle för längesen har sedan millennieskiftet Kockens kryddfabrik, Ahlgrens och Gefleortens mejeri lagt ned sin verksamhet i stan.

Nyligen meddelade Gudruns att korvfabriken på Brynäs avvecklas, produktionen flyttar till Stockholm.

”Vägen ut i världen”

Ingela Broström, museipedagog på Länsmuseet Gävleborg, har sin förklaring till varför Gävle har varit en betydelsefull stad för livsmedelsbranschen.

– Jag tror att det har att göra med att Gävle är en stor hamnstad, vi har vägen rakt ut i världen och så är vi porten till Norrland.

Hör i klippet ovan Ingela Broströms analys om varför fabrikerna försvinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.