Hjälpinsamlingen ”skicka vidare till Ukraina” oroas för att intresset ska minska

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har nu pågått i snart två månader och det som tidigare var en otänkbar situation börjar nu bli vardag för många. Hjälpinsamlingen ”skicka vidare till Ukraina” i Stocka märker att bidragen minskat sedan de drog igång i slutet på februari.

– Kriget pågår fortfarande och jag skulle inte säga att det är värre nu men det är lika stort behov, säger Frida Stoltz.

I nuläget har de gjort sju leveranser med nödhjälp till Ukraina. Men i takt med att kriget blivit vardag har bidragsviljan förändrats.

– Den har sjunkit sedan dess, och vi upplever också att på plats vid gränsövergångarna och i Polen och där i Ukraina, att det är färre privata donationer så som det var i början. Vi har inte sett på plats att UNICEF, UNHCR och de andra etablerade organisationerna har fyllt det glappet, säger Frida Stoltz.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Samtidigt menar Frida Stoltz att de blivit bättre på att blir mer specifika i vilken typ av hjälp de vill samla in och att de endast samlar in förnödenheter som de vet efterfrågas nere i Ukraina.

”Måste hjälpa till”

För Frida Stoltz och de andra i skicka vidare till Ukraina finns det inga planer på att sluta med hjälpinsamlingarna.

– Det är människor som lider där nere och vi måste hjälpa till, säger Frida Stoltz.

I klippet ovan får du se vad som donerats och möta människorna bakom insamlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet