Här rullar hjälptransport från Gävle in i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En 24 meter lång transport med bland annat sjukvårdsutrustning har kört från Gävle till behövande i Ukraina.

Bakom ratten sitter Pär Dahlstedt från Hamrångefjärden. Han tvekade inte länge när han hörde på radion att det behövdes hjälp med transporten. Se när han rullade in över gränsen till Ukraina under pågående flyktingvåg.

SVT Gävleborg har talat med Pär Dahlstedt under ett par dagar på hans färd mot det krigsdrabbade Ukraina. När vi når honom på onsdagen befinner han sig några mil in i Ukraina på motorvägen mot Lviv.

Han väntar på samtalet som ska leda honom dit han ska lasta av bland annat medicinsk utrustning.

– Det ser ut som hemma fast annorlunda, lite sandsäcksvärn och några checkpoints. I övrigt så flyter trafiken på bra, det var lite kö in mot gränsen från andra hållet, säger Pär Dahlstedt.

Han berättar att han än så länge känner sig trygg i situationen han befinner sig i.

Gävleläkares initiativ

Bakom insamlingen ligger Yuliia Didenko som jobbar som läkare i Gävle och ville hjälpa till i sitt forna hemland. Och transportens storlek vittnar om att det är många Gävlebor som ville hjälpa till.

I klippet ovan kan du se när Pär Dahlstedt kör in över gränsen till Ukraina.

LÄS MER: Senaste nytt om kriget i Ukraina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.