Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företaget Skyborn vill bygga 256 jättelika vindkraftverk utanför Hudiksvall. Foto: SVT

Högre än Eiffeltornet – gigantisk vindkraftspark kan byggas utanför Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Skyborn vill bygga 256 jättelika vindkraftsturbiner i havet utanför Hudiksvall. Om projektet blir av kommer det bli den, till ytan, största vindkraftsparken i Sveriges historia.

Under torsdagen lämnar företaget in sin ansökan till regeringen om att få bygga parken – som enligt företaget kommer att producera el motsvarande tio procent av Sveriges förbrukning.

– Särskilt i norra Sverige är det ett stort behov av el som kommer in i bilden runt 2030. Det här projektet passar väldigt bra in i de planerna, säger Skyborns vd Olle Hedberg.

Hur optimistisk är du att ni kommer att få tillstånd för att bygga?

– Det vore mycket olyckligt om politiken inte prioriterade energiförsörjningen i norra Sverige. Det behövs tydlighet för industrierna om de ska kunna fatta nya investeringsbeslut. Så jag bedömer chanserna att man prioriterar det här som mycket goda, säger Olle Hedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.