Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valnämndens ordförande Maria Svensson är positiv till det ovanligt höga valdeltagandet i folkomröstningen kring vindkraften i Söderhmans kommun. Foto: Tor Jonsson/SVT, Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Rungande nej till vindkraftparker till havs i Söderhamns folkomröstningar

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nej till vindkraftsparker till havs i Söderhamn i de båda folkomröstningarna i som hölls på valdagen.

Över hälften av de röstande säger nej till vindkraftsparker i Söderhamn. Drygt 35 procent säger ja. Det sammanfattar enkelt resultatet av vindkraftomröstningarna i Söderhamn som redovisades på fredagsförmiddagen.

Söderhamnarna har haft två folkomröstningar att ta ställning till: Ska Söderhamns kommun tillåta etablering av vindkraft på Storgrundet och ska Söderhamns kommun tillåta etablering av vindkraft inom kommunens territorialvatten?

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Resultatet

I folkomröstningen om Storgrundet sa 54,95 procent nej, 35,33 procent ja och 9,72 procent avstod.

I folkomröstningen om territorialvattnet sa 52,13 procent nej, 36,96 procent ja och 10,92 procent avstod.

Drygt 71 procent av de de röstberättigade Söderhamnarna deltog i folkomröstningarna. Här kan du se detaljerna i resultatet.

Folkomröstningarna är rådgivande, det betyder att politikerna inte behöver följa resultatet. SVT Gävleborg har frågat söderhamnsbor vad de tänker om nejsidans majoritet i frågan och vilken väg de hoppas att politikerna tar. Hör mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Abdi Barqadle om politikernas väg framåt: ”Jag hoppas de tar min väg – som svarade ja” Foto: Tor Jonsson/SVT arkivbild

Det här är vindkraftparkerna som sökt tillstånd

Storgrundet: WPD offshore vill bygga och drifta 52 vindkraftverk med högsta totalhöjd på 290 meter och rotorbredd på 270 meter, cirka 11 kilometer ut från fastlandet och cirka fyra kilometer öster om Storjungfrun. Kapacitet: 3-3,5 TWh per år.

Gretas klackar 2: Svea vind offshore vill bygga och drifta en vindkraftsanläggning Söderhamns kommun: Gretas klackar 2, 62 vindkraftverk med en högsta totalhöjd på 300 meter, cirka 25 kilometer från fastlandet utanför Söderhamn. Kapacitet: cirka 2,2 TWH per år.

Källa Söderhamns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet