Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Catrin Listad försvarar en av de misstänkta mördarna för mordet på Söder i Gävle trots att hon har haft en relation med en gängkriminell man som legat i konflikt med den mördade mannen. Se hur allt hänger ihop i videon. Foto: SVT grafik/Polisens förundersökning

Högsta domstolen: Rätt att utesluta Catrin Listad efter relation med gängledare

Uppdaterad
Publicerad

Det var rätt utesluta den före detta advokaten Catrin Listad från Advokatsamfundet sedan det framkommit att hon haft en relation med en gängkriminell man i Gävle. Det slår Högsta domstolen, HD, fast.

Den före detta advokaten Catrin Listad uteslöts ur Advokatsamfundet i juni 2022. Hon överklagade beslutet till HD, men under onsdagen meddelade domstolen att beslutet står fast.

Orsaken till uteslutningen var bland annat att Catrin Listad hade en relation med ledaren för en kriminell gruppering i Gävle. En person som hon också företrätt i rätten.

Fortsatte trots att det olämpliga påtalats

”Uppdraget gällde ett fall av mycket allvarlig brottslighet och advokaten avträdde uppdraget först efter drygt en månad sedan en åklagare påtalat det olämpliga i att hon innehade det. Högsta domstolen bedömer att detta agerande och vissa andra omständigheter medför att advokaten ska uteslutas ur Advokatsamfundet”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Catrin Listad ville själv att uteslutningen istället skulle mildras till en varning eller ett annat disciplinstraff. Hon själv har medgett att hon haft en olämplig relation, men att det inte har påverkat hennes uppdrag.

SVT söker Catrin Listad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.