Branden i Enskogen utanför Ljusdal. Foto: TT

Region Gävleborg: Ingen allvarligt skadad av bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på 1177 har varit högt under veckan, berättar Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör på region Gävleborg. Många har ringt utan att ha hälsorelaterade frågor.

– Folk har ringt in och oroat sig över branden och velat ha uppdateringar om den.

Läget inom hälsa och sjukvård i region Gävleborg är under kontroll. Regionen har trots det laddat upp med extraresurser inför veckan som kommer.

– Vi har två stora extrasaker att hantera just nu. Det ena är värmen och det andra är bränderna. Vi har förstärkt upp med en extra ambulans för framförallt de som bekämpar bränderna, säger Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör på region Gävleborg..

Skogsbränderna sommaren 2018

Hur många har skadats?

– Väldigt få glädjande nog, vi har mig veterligen inte haft några brandskador alls. Vi har fått in en handfull patienter som inandats rök. Man kan dock tänka att röken har förvärrat sjukdomar för personer som lider av till exempel hjärt- och lungsjudomar.

Högt tryck på 1177

Om man blivit akut skadad av branden bör man åka till akuten och ringa 112. Om man har symptom bör man ringa 1177, eller kolla på 1177.se där det finns mycket information. Men är man orolig över icke hälsorelaterade saker kring branden bör man ringa orosnumret 113 13.

– I början på veckan och bitvis in på veckan har trycket varit väldigt högt på både 1177 och 112. Det är fullt förståeligt att man ringer de nummer man känner till, men man bör ringa oros- och informationsnumret istället, säger Johan Kaarme.

Har öppnat evakueringsplatser

För de som behöver evakuera har regionen förberett så att man med kort varsel öppna bland annat folkhögskolor som står tomma under sommaren, vid behov. Det handlar om Forsas, Bollnäs och Västerbergs folkhögskolor.

Regionen har också erbjudit att sticka in med resurser så som telefonister, kommunikatörer och annan administrativ personal som räddningstjänsten kan behöva just nu.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Information om vart man vänder sig om man behöver nå sjukvården.

Ring 112 vid akuta nödsituationer, när det är fara för liv, egendom eller miljö. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation.

Ring 113 13 för att både få och lämna information om branden, numret är tillgängligt dygnet runt årets alla dagar. Numret är till för att minska belastningen på nödnumret 112 vid stora händelser. Ring endast 112 i nödfall.

De stora skogsbränderna i Hälsingland gör också att många känner lukten av brandrök och samtalen till 1177 har ökat på grund av oro för om man kan vistas utomhus. Har du symtom eller hälsoproblem, ring 1177. Om du har funderingar kring hälsorisker vid brandrök, gå in på 1177:s webb. Där finns information om hur rök påverkar hälsan, vad du ska tänka på om du äter medicin och när du bör söka vård.

https://www.1177.se/Gavleborg/Nyheter/Nyhetsbehallare/Nationellt/Fragor-och-svar-med-anledning-av-skogsbrand-/

Käll: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet