Möte i riksdagen om Fikru Maru Foto: TT/Fasil Mengistu

Hoppas politisk påtryckning kan hjälpa Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen hölls ett seminarium i riksdagen om den fängslade svenska hjärtläkaren Fikru Maru.

– Det har förvandlats till ett politiskt fall. Politiska påtryckningar på högsta nivå ger resultat, säger Emy Maru, dotter till Fikru Maru.

Det har gått fyra år sedan Fikru Maru häktades i Etiopien. Under torsdagen anordnades ett seminarium i Sveriges riksdag för att lyfta Fikru Marus situation.

– Det gick väldigt bra, det var bra uppslutning med representanter från flera av de politiska partierna och från olika organ som engagerat sig för pappa. Det var informativt och sakligt, säger Emy Maru.

Fikru Maru

Tror att domstolen kommer förhala

Emy Maru träffar sin pappa regelbundet på plats i Etiopien.

Hur mår Fikru nu?

– Det går upp och ner. Han mår bättre fysiskt efter operationen men den psykiska påfrestningen är det värre med. När frikännandet kom så blev han gladare, säger hon.

Nästa viktiga datum är den 22 maj då det är nya domstolsförhandlingar.

– I den bästa av alla världar släpps han, men det tror jag inte. Det kommer bli uppskjutningar. De kan skylla på allt möjligt som att domstolen tar sommaruppehåll som de gjort tidigare, säger hon.

Får åter träffa ambassadpersonal

Det finns dock positiva nyheter kring Fikru Maru. Han får åter träffa svenska diplomater efter att ha nekats det under en tid.

– Ambassadören var på besök hos Fikru i går, det är första gången på ett halvår. Han får också läsa böcker igen. Men han behandlas fortfarande sämre än innan han blev sjuk, säger Katrin Hruska, läkare och engagerad i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet