Emy Maru har flyttat ner till Addis Abeba i Etiopien för att hjälpa sin fängslade pappa Fikru Maru. Foto: SVT

Hennes liv är att hjälpa sin far

Uppdaterad
Publicerad

Sedan snart fyra år är Emy Marus pappa, den svenske läkaren Fikru Maru, fängslad i Etiopien. Han är nu anklagad för att ha startat ett fängelseupplopp där 23 människor omkom, och dottern har valt att flytta ner för att vara nära honom.

Det som från början var en anklagelse om korruption har förvandlats till det värsta möjliga. Läkaren Fikru Maru är anklagad för att ha finansierat och initierat ett brott som kan kosta honom 20 års fängelse. Hans dotter Emy Maru, också hon läkare, kämpar för sin pappa.

Har flyttat till Etiopien

Emy Maru har valt att ta ett uppehåll i sitt arbete som läkare i Hudiksvall, för att på heltid finnas i sin pappas närhet i Addis Abeba i Etiopien.

Fikru Maru

Hon fanns där när hans lunga kollapsade och det var fara för hans liv.

Hon fanns där när ett svenskt läkarteam flögs in och genomförde en riskfylld operation på sjukhuset där hennes pappa vårdades. Det var en operation som genomfördes i en miljö långt ifrån svenska operationssalars krav på hygien och renlighet.

Emy Maru finns i Addis Abeba nu när hennes pappa förts tillbaka till fängelset och rättegången om misstänkta brott under terroristlagarna har inletts.

Restriktioner på mat

Vi träffar henne i familjens hus i Addis Abeba, där Emys dag börjar med matlagning.

– Nu lagar jag lunch, middag och frukost till pappa som vi ska ta med till fängelset, berättar Emy när hon står i köket och förbereder en gryta med rotfrukter.

Emy Maru lagar mat som hon tar med till sin pappa i fängelset. Foto: SVT

– Vanliga grönsaker och frukt är inte tillåtet längre. Det har blivit tuffare restriktioner på maten sedan det nya åtalet.

Det här är hennes liv just nu. Laga mat, hälsa på pappa Fikru i fängelset.

– Jag har förändrats på det sättet att jag har blivit mer paranoid, det är säkert sant, men jag känner mig förföljd. Det känns som man är en helt vanlig människa som är här för att hjälpa sin pappa och nu blivit stämplad som terroristfamilj.

Varje dag i fängelset

Tjugo minuter får hon prata med sin pappa när hon träffar honom i fängelset, men inte på svenska. Hon måste prata ett språk som vakterna förstår.

– I dag var det besvärande, berättar Emy när hon kommer ut efter dagens besök och matöverlämning på Kilintofängelset.

Att för första gången höra honom berätta hur det är där inne på fängelset var jobbigt.

– Han berättade att det har samlats en massa råttor i hans rum...

Orkar så länge som behövs

Emy Maru har bestämt sig för att det är det här hon ska göra just nu. Hon ska, med vänners och släktingars hjälp, finnas vid sin pappas sida. Men frågan måste ändå ställas:

Hu länge till orkar du?

– Så länge som det fortsätter. Så länge som det håller på, svarar hon.

Se hela reportaget med Emy Maru genom att klicka på videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet