Svenske läkaren riskerar dömas för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet mot den svenske hjärtkirurgen Fikru Maru har utökats och han anklagas nu för att lett upproret på Kalinto-fängelset som ledde till 23 människors död. Döms han för terroristbrott kan han få mer än 20 års fängelse.

– Pappa mår efter omständigheterna bra och kan utföra sina dagliga rutiner i fängelset, men han vill inte prata om sina känslor, säger dottern Emy Maru.

SVT Nyheter möter Emy Maru och advokaten Hans Bagner när de är på väg till domstolen här i Addis Abeba. Emy försöker hålla humöret uppe, men hon är bedrövad.

Fikru Maru

– Det känns overkligt, det här åtalet är något som jag inte kunde föreställa mig, men det är bara att fortsätta kämpa, vi har inget annat val, säger Emy Maru.

Samma domstol där de svenska journalisterna dömdes

Vid ingången till Lideta Federal High Court kontrollerar vakter alla människor som ska in i byggnaden. Det är samma domstol där journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömdes till långa fängelsestraff för ett antal år sedan.

Personal från svenska ambassaden och EU-kommissionen väntar i värmen utanför för domstolslokalen. Efter en stund kommer ett 30-tal män i orange-färgade fångdräkter, de går två och två fastkedjade med handbojor.

Det är de medåtalade i åtalet för upploppet på Kalinto-fängelset. En stund senare förs Fikru Maru fram, även han i fångdräkt. Han ser magrare ut än på de bilder jag sett tidigare. En person som väntar på att komma in i lokalen berättar att Fikru Maru anses vara den viktigaste fången, att det är han som är huvudperson i åtalet.

Anklagas för att ha betalat för att starta upplopp

Fikru Maru har nu snart varit i fängsligt förvar här i Addis Abeba i snart 4 år. Han greps, först misstänkt för att ha försökt smuggla in medicinsk utrustning till det sjukhus han ha varit med och grundat.

Det åtalet lades ner, men han dömdes senare till fyra år och åtta månaders fängelse, för kännedom om att korruption förekommit på hög nivå.

När domen föll hade Emy Maru och många andra väntat sig att han skulle få straffrabatt och släppas, eftersom han suttit fängslad i 3,5 år och sen kunna flyga hem till Sverige. Men så kom upploppet i Kalintofängelset vilket ledde till 23 människors död.

Fikru Maru hade något dygn tidigare fått en lungkollaps och förts till Black Lion-sjukhuset. Trots att han inte var närvarande under upploppet hävdar åklagaren att det var Fikru Maru som organiserade och finansierade upploppet i Kalintofängelset.

Enligt åklagaren har Fikru Maru betalat 700.000 birr (motsvarande 225.000 kronor) till andra medfångar för starta upploppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet