Hör utredaren om Hamrebranden

Uppdaterad
Publicerad

”Man använde ett felaktigt skum vid den släckinsatsen”, säger utredaren Göran Enander som vill se tydligare riktlinjer kring användning av släckskum.

I regeringens nationella rapport om PFAS-ämnen har utredaren Göran Enander tittat på flera större föroreningar, som främst upptäckts kring flygplatser. Enander har också tittat på två senare olyckor där räddningstjänsten använt släckskum, dels vid en trafikolycka utanför Katrineholm 2014 men också villabranden i Hamre utanför Hudiksvall, förra vintern.

Göran Enander konstaterar följande när det gäller Hamre-branden, där släckskum har förorenat enskilda brunnar i området:

”Den 3 januari 2015 eldhärjades en villa i Hamre, Hudiksvalls kommun. Efter släckning med vatten och s.k. A-skum användes även efterhand s.k. B-skum, som är avsett för petroleumbränder, och som innehöll PFAS i form av 6:2 FTS. Genom ytavrinning förorenades närliggande vattentäkter nästan omedelbart. F.n. pågår en livlig diskussion om vem som ska ersätta de drabbade fastighetsägarna. Uppenbart är att PFAS-haltigt skum här använts för en släckningsinsats, trots att användningen av detta skum inte kan motiveras av brandtekniska skäl.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.