Det var den 9 juli som polisen larmades till adress utanför Forsa, väster om Hudiksvall. Foto: Arvid Jansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hovrätten ändrar tingsrättens Forsadom – från livstid till sju års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten i Nedre Norrland ändrar straffet för den man i 50-årsåldern som dömdes till livstids fängelse för mord på sin sambo Jeanette i Forsa. Hovrätten anser att det inte är ett mord som har begåtts och dömer mannen till sju års fängelse i stället för livstid.

Hovrätten skriver i sin dom att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att det var den 50-åriga mannens våldsutövning som orsakade kvinnans död. Därav dömer hovrätten mannen i stället för synnerligen grov misshandel.

– Jag tycker att den här domen är betydligt mer riktig än tingsrätten. Vi ville få en frikännande dom men ett sådant här utfall låg i farans riktning, säger mannens advokat Jan Nyman till SVT.

”Dödsorsaken var svårbedömd”

Åklagaren har hävdat att kvinnan avlidit till följd av sina hjärnskador, men hovrätten menar att bevisningen gör det möjligt att kvinnan kan ha dött av läkemedelsförgiftning.

”Rättsläkaren berättade att dödsorsaken var svårbedömd och att det inte kan uteslutas att kvinnan avlidit till följd av läkemedelsförgiftning. Om man ska döma någon för att ha orsakat en annan människas död får det inte råda något rimligt tvivel om att dödsorsaken är den som åklagaren har påstått. Här fanns ett rimligt tvivel”, skriver hovrättsrådet Hanna Hjorth i ett pressmedelande.

Inget skadestånd

Hovrätten har även ändrat tingsrättens dom om skadestånd. ”Eftersom hovrätten inte dömer mannen för att ha orsakat kvinnans död kan det inte dömas ut skadestånd till hennes efterlevande och dödsboet”, skriver hovrätten.

– Vi är i chock just nu. Det är ett svek mot alla kvinnor, säger Jeanettes dotter Nathalie till SVT efter hovrättsdomen.

Hovrätten var inte enig. En ledamot ville döma mannen för mord. En annan ledamot ville döma honom för både synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Hör om fallet i Forsa i videoklippet under:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var den 9 juli som polisen larmades till adress utanför Forsa, väster om Hudiksvall. Se klippet för att höra en sammanfattning om fallet i Forsa. Foto: Arvid Jansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.