Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Therese Stensson Jonsson är mycket besviken över hovrättens beslut att frikänna 17-åringarna som åtalats för Sätramordet Foto: Mikael Johansson/SVT

Hovrätten frikänner dömda 17-åringar från mordet i Sätra

Uppdaterad
Publicerad

De två 17-åringar som dömdes för mordet i Sätra av Gävle tingsrätt frikänns av hovrätten. Beslutet var väntat då de släppts i väntan på dom.

I november 2022 sköts en man med nära kopplingar till den kriminella miljön till döds i stadsdelen Sätra i Gävle. Tre personer, två 17-åringar och en 16-åring, åtalades för mord.

Fälldes i tingsrätten

17-åringarna fälldes i tingsrätten för mordet. Hovrätten frikänner nu båda tonårspojkarna och fastställer tingsrättens frikännande av 16-åringen.

Enligt åklagaren tillhörde de mordåtalade tonåringarna en kriminell gruppering som polisen kallar G15. Hovrätten påpekar att det i närområdet i tiden omkring skjutningen rörde sig flera andra personer som också kan kopplas till G15.

– Dessa personer hade klädsel överensstämmande med signalementsuppgifter som polisen fått och de rörde sig såväl till fots som på elsparkcyklar. De kontrollåtgärder som vidtogs mot dessa personer är ytterst begränsade, skriver hovrätten i domen.

Två döms för grovt skyddande av brottsling

Utöver de mordmisstänkta åtalades två tonårspojkar för grovt skyddande av brottsling. Hovrätten slår fast tingsrättens fällande dom gällande dem.

Hör åklagarens besvikelse över domen i videon ovan

Detta har hänt – se videon nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödskjutningen av 24-åringen i Sätra – detta har hänt Foto: SVT Grafik/Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.