Den tjetjensk bloggaren Tumso Abdurachmanov attackerades med en hammare i sitt hem i Gävle. Förövaren medgav i video att han kom från Moskva. Nu får den 30-årige mannen en hårdare påföljd i hovrättens dom, en skärpning från tio till tolv års fängelse för mordförsök. Foto: TT

Hovrätten skärper påföljden för mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för Nedre Norrland skärper påföljden för den 30-årige ryske man som dömts för mordförsök på en tjetensk regimkritiker i Gävle. Mannen får straffet skärpt till tolv års fängelse. En rysk 33-årig kvinna som också dömts för inblandning får domen ändrad och ett mildrat straff.

Två ryska medborgare, en man och en kvinna, åtalades i oktober 2020 vid Gävle tingsrätt, misstänkta för mordförsök och medhjälp till mordförsök. Brottsoffret var en känd regimkritisk tjetjensk bloggare, Tumso Abdurachmanov, som var bosatt i Gävle.

Han blev attackerad den 26 februari 2020 i sitt hem med hammare. Motivet är enligt åklagaren och Gävle tingsrätts dom kopplad till ett uttalande som Tjetjeniens talman gjort mot regimkritikern Abdurachmanov, efter att denne kritiserat delrepublikens förre ledare, Achmat Kadyrov.

Erkänt uppdrag att döda

Mannen har erkänt att han hade fått i uppdrag att döda målsäganden, och han erkände att han slagit honom i huvudet med en hammare när han låg och sov. Han har dock sagt att han inte hade uppsåt att döda.

I januari 2021 dömdes dömdes den åtalade mannen till tio års fängelse för mordförsök och kvinnan till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök.

Inga förmildrande omständigheter

Nu har hovrätten för nedre Norrland prövat målet och kom med sin dom på torsdagen 1 april. Hovrätten fastställer domen mot mannen vad gäller skuldfrågan, försök till mord. Påföljden blir strängare, tolv års fängelse. Det finns inga förmildrande omständigheter, däremot försvårande, menar hovrätten.

Kvinnan som dömdes till åtta års fängelse i tingsrätten får en ändrad dom både i skuldfråga och påföljd. Hon döms för medhjälp till grov misshandel, och ska avtjäna fängelse i ett och ett halvt år varefter hon utvisas och förbjuds att återvända till Sverige fram till år 2026.

Skiljaktig ledamot

Hovrätten anser att den bevisning som åklagaren har presenterat i målet inte är tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att hon hade uppsåt till att målsäganden skulle dö, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

En av rättens ledamöter var skiljaktig och ville döma kvinnan enligt tingsrättens bedömning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tjetjensk bloggaren Tumso Abdurachmanov attackerades med en hammare i sitt hem i Gävle. Förövaren medgav i video att han kom från Moskva. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet