Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hiab och Monitor är två av Hudiksvallsföretagen som finkammar arbetsmarknaden för att hitta rätt spetskompetens. Foto: Hiab/SVT

Hudikföretag dammsuger arbetsmarknaden på ingenjörer

Uppdaterad
Publicerad

På den privata arbetsmarknaden är det ingenjörer och avancerade tekniker till industrin och IT-branschen som är svårast att få till Hudiksvall. Ortens främsta företag samarbetar sinsemellan för att hjälpa varandra att rekrytera nyckelpersoner.

Hiab, Sunfab hydraulics, Apptech, Andritz, Holmen, Huddig, Oilquick, Wikinggruppen och Monitor, är Hudiksvallsföretag som agerar på en global marknad och är beroende av spetskompetens för att kunna expandera. 

– Vi handplockar ingenjörer från hela världen, säger Tobias Bunne, hållbarhetschef på Hiab.

Bytte språk på arbetsplatsen

På Hiab är mer än en fjärdedel av de anställda rekryterade från utlandet. Det påverkar arbetsplatsen praktiskt – man har övergått till engelska som arbetsspråk. Även på Monitor är engelska arbetspråket.

Hör i videon hur företagen samarbetar för att rekrytera till Hudiksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.