Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Nyman jobbar med sin hobby – det skyddade honom inte från att drabbas av utmattningssyndrom. Foto: Lari Honkanen/SVT

Hudikföretagaren Johan drabbades av utmattning: ”Tror skärmtiden spelar roll”

Publicerad

I Gävleborg var antalet sjukskrivna på grund av stress i minst två veckor 1 300 personer i december förra året. Det är rekordmånga sedan Försäkringskassan började mäta stressrelaterade sjukskrivningar år 2005.

– Jag tror att skärmtiden spelar en stor roll, säger Johan Nyman, en av alla drabbade.

Det var på hösten efter en intensiv jobbperiod. Normalt kommer det en dipp med trötthet, men inte denna gång, utan Johan Nyman kunde bara gasa på i full fart. Det var först efter en panikångestattack som han insåg att han höll på att köra rakt in i väggen.

– Då drog jag i nödbromsen och sökte hjälp, säger han.

Johan Nyman är egenföretagare och jobbar med mjukvaruutveckling åt tv-branschen, så han har ingen chef som bromsar eller driver på honom. Han tycker att det är roligt att jobba. Så pass roligt att han glömde bort att man behöver vila också. Ett fenomen kallat honungsfälla.

”Nyttigt att vara hemma med ett litet barn”

I samband med Johans krasch in i utmattningssyndrom, föddes hans första son, vilket blev vägen tillbaka för Johan.

– Det är bra att ta hand om ett litet barn, för man tvingas ta långpromenader och hålla sig borta från skärmar, säger Johan.

Klicka på videon och hör hur Johan Nyman lyckades komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.