Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Schmidt (C) vill inte se det hon kallar för ett angiverisamhälle, medan Peter Asp Vilén (SD) menar att en anmälningsplikt av papperslösa krävs för att motverka skuggsamhället. Foto: Lari Honkanen/SVT

Hudikpolitikern: ”Obehagligt att vi är på väg mot ett angiverisamhälle”

Publicerad

Samtliga partier i Hudiksvall, med undantag från Sverigedemokraterna, står bakom Centerpartiets och Vänsterpartiets krav att hålla kommunen fri från anmälningsplikt.

Tidö-partierna har kommit överens om att utreda ett förslag om anmälningsplikt av papperslösa.  Anmälningsplikt innebär att offentliganställda ska vara skyldiga att informera polis och Migrationsverket om papperslösa individer de kommer i kontakt med i sitt tjänsteutövande.  

”Nya verktyg”

– För att få bukt med det enorma skuggsamhället, med 100 000 människor som vistas illegalt i det här landet, så behövs det nya verktyg, säger Peter Asp Vilén (SD), oppositionsråd .

Men här i Hudiksvall har alla partier, utom Sverigedemokraterna, ställt sig bakom ett initiativ där anmälningsplikten inte ska gälla kommunal verksamhet i Hudiksvall.  

– Det känns obehagligt att vi är på väg mot ett angiverisamhälle. Det är inte ett samhälle som vi vill se, säger Caroline Schmidt (C) oppositionsråd.

Hör politikernas åsikter i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.