Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nick Kovalevskyi, en av dem ukrainare som gått SFI-utbildningen, har fått jobb på en bilfirma. Foto: Barbro Sellin SVT

Hudiksvall satsar på SFI för ukrainare med hjälp av EU-pengar

Publicerad

Hudiksvalls kommun har som en av de första kommunerna i Gävleborgs län som valt att erbjuda svenskutbildning för ukrainare. Syftet är att man lättare ska komma igång med jobb.

Trots att det inte finns något krav på att erbjuda undervisning i svenska utifrån EU:s massflyktsdirektiv har Hudiksvalls kommun valt att erbjuda SFI för ukrainare.

Undervisningen har bedrivits som ett projekt som finansierats av Europeiska socialfonden, ESF.

Riktad studie- och yrkesvägledning

Det nya projektet kallas ”förberedande yrkesutbildning för ukrainare” och är mer riktat mot arbetsmarknad och samhälle än ren svenskundervisning. Bland annat kommer ukrainarna att få riktad studie- och yrkesvägledning utifrån sina individuella behov, samt få undervisning i olika samhällsinriktade kursen såsom arbetsmarknadskunskap, medborgarskap, digital kompetens och trafikkunskap.

– Fler insatser som vi har i de här projektet är förberedande körkortsutbildning. Eftersom körkort är väldigt bra att ha för att öka chansen att få en anställning, säger Anders Olsson, rektor på Cul (centrum för utveckling och lärande) i Hudiksvall.

Närmare arbetsmarknaden

Svenskundervisningen kommer också att kunna fortsätta inom projektet. Deltagarna ska kunna erbjudas praktik, för att komma ännu närmare arbetsmarknaden.

Nick Kovalevskyi har fått ett introduktionsjobb på en bilfirma två dagar per vecka. Han går samtidigt i gymnasieskolans fordonsprogram och studerar svenska inom SFI.

– Jag vill bli bilmekaniker och jobba och bo i Hudiksvall, säger 23- årige Nick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.