Bengt Friberg ser oerhört allvarligt på situationen där en person som haft covid-19 i flera dagar vistats bland elever och lärare i skolmiljön. Foto: Robin Herzog

Kommunchefen: ”Jätteallvarligt att stänga en skola på det här sättet”

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls kommun beslutade i samråd med regionala och nationella smittskyddsläkare att under måndagseftermiddagen stänga Bromangymnasiet i Hudiksvall i två veckor framöver efter ett bekräftat fall av covid-19 på skolan som hyser dryga 1 400 elever och 200 anställda.

– Det här är ett sätt att minska risken för en explosionsartad smittosituation, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvalls kommun.

Beslutet om skolans stängning och hemkarantänen som elever och personal drabbas av består av två beslut. Karantänen har beslutats av smittskyddsläkare och skolstängningen är ett kommunbeslut i samråd med smittskyddsläkare som görs möjligt via regeringens nya förordning som ska ska göra det lättare för huvudmän att temporärt stänga skolor.

Coronaviruset i Gävleborg

Beslutet kom så snabbt som möjligt

Bengt Friberg säger att beslutet att stänga skolan kom så snabbt som möjligt efter att smittskyddsläkaren på söndagskvällen fick reda på att det var en person som vistats på skolan som bekräftats vara smittad av viruset.

– Skulle det ske en snabb spridning på skolan så kommer det gå ut i hela kommunen med effekten att det kan bli svårt för sjukvården att hantera situationen, säger Bengt Friberg.

Hör kommunchef Bengt Friberg uttala sig om beslutet att stänga Bromangymnasiet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet