Dragan Mitic står bakom utställningen ”Alla ska passa in”. Foto: Malin Eirefelt

”Alla ska passa in” – om att döma och bli bedömd

Uppdaterad
Publicerad

Nu visas utställningen ”Alla ska passa in”, som pågår till årets slut på Hälsingland museum

Unga människor har delat med sig av 650 berättelser om hur det är att döma, och dömas av andra. 40 av berättelserna har valts ut till utställningen ”Alla ska passa in”, som nu kommer till Hälsinglands museum i Hudiksvall. Berättelserna vänder på stereotyper om klass, kön, ålder, funktionsvariation, tro och åsikt.

Totalitär titel

Enligt museipedagogen Lars Berglund är målet med utställningen att få besökaren att sätta sitt eget dömande under lupp och ställa sig frågan: vilka konsekvenser får vårt dömande för människor?

– Titeln är ganska totalitär. Den handlar om att man ska assimileras, passa in. Det är en ganska otäck titel, eller hur? säger Lars Berglund.

Visas hela hösten

Utställningen är producerad av Dragan Mitic och visas på Hälsinglands museum till 29 december.

Om utställningen

”Alla ska passa in” är en vandringsutställning som först visades på Arbetets Museum och sedan har turnerat i landet.

Utställningen är en del av det drama- och museipedagogiska projektet Dömda. Syftet med projektet är att göra ungdomar medvetna om vad som händer när vi diskriminerar eller kränker varandra utifrån kategorier som kön, sexualitet, etnisk tillhörighet, utseende, socialgrupp eller kulturell och religiös hemvist.

Projektet och utställningen har genomförts som ett samarbete mellan Nordiska Folkhögskolan, Världskulturmuseet i Göteborg, Arbetets Museum i Norrköping, Riksutställningar och är finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.