Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Schelin om varför hyggesfritt skogsbruk är mer lönsamt än kalhyggesbruk för den enskilde skogsägaren. Foto: Lari Honkanen/SVT

Hyggesfritt lönsamt för den enskilde skogsägaren

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Schelin köpte sin skogsmark på 80 hektar för två år sedan. Innan han visste bättre lät han kalavverka en del av den. Något han ångrat i efterhand.

– Jag vill ju ha skogen kvar, säger Andreas Schelin.

Sedan kom han i kontakt med rådgivare för hyggesfritt skogsbruk och lärde sig hur det fungerar. Han insåg då att hyggesfritt är mer lönsamt för den enskilde skogsägaren, som inte har en del i skogsindustrin.

Striden om skogen

– Man tar de största träden, istället för alla träd. Det är ett effektivare skogsbruk. Dessutom behåller man skogen, säger Andreas Schelin.

Genom att låta de mindre träden växa till sig mellan träduttagen, växer värdet på skogen likt ett sparkonto.

Andreas Schelin har numera själv ett engagemang i ett företag som jobbar för att sprida hyggesfria skogsbruksmetoder.

Varför inte de stora skogsbolagen använder sig av hyggesfritt skogsbruk, menar Andreas Schelin är därför att de i första hand tjänar pengar på förädlingen av råvaran, som genom tillverkningen av kartong eller toapapper, inte på råvaran i sig.

Klicka på videon och hör om varför hyggesfria metoder är effektivast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet