Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på teaterskola i Bäckmora och hör vad deltagarna tycker om att gå in i en karaktär. Foto: Lari Honkanen/SVT

Bygdegårdsföreningen i Bäckmora tog saken i egna händer – ordnade teaterskola

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovslediga barn i Enånger har fått prova på hur det var att gå i folkskolan för 100 år sedan. Bygdegårdsföreningen i Bäckmora har nämligen ordnat en teaterskola för barn under sommarlovet. 

Den gamla bygdegården från 1800-talet var en folkskola fram till 1940. När bygdegårdsföreningen rensade förrådsutrymmen hittades bland annat skolbänkar, kateder och en griffeltavla. Föremål som blev utmärkta rekvisita till teaterpjäsen som handlar om barnen som gick i skolan för hundra år sedan. 

– Det roligaste är att man får bli påmind om hur det var förr i tiden, säger Saga Landin, en av teaterskolans deltagare.

Upplevelser från förr

Handlingen i pjäsen är baserad på upplevelser från forna tiders elever, vars berättelser finns dokumenterade. Teaterskolans deltagare är barn från bygden Bäckmora. De är mellan åtta och tolv år gamla och spelar elever i ungefär samma ålder som de själva, fast för 100 år sedan. Vissa av eleverna på skolan blev far- och morföräldrar till barnen som går på teateskolan. 

– Jag får spela min farfar, det är väldigt roligt, säger Villgot Dalbrink, en annan av teaterskolans deltagare.

Teaterskolan har fått ekonomiskt stöd från Statens kulturråd och Bygdegårdarnas riksförbund. Till pedagogisk ledare har man anlitat dramapedagogen Veronica Gyllenhammar från Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.