Den 21-årige mannen greps av polis utanför Torsbergsgymnasiet. Foto: Privat.

Knivman som försökte ta sig in på Bollnässkola döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige mannen kastade stenar genom fönster, ryckte i dörrar och bankade med en kniv mot glaset på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. På tisdagen dömdes han till rättspsykiatrisk vård.

Den dramatiska händelsen skedde i november 2018, och elever på gymnasiet höll i dörrarna för att stänga ute den våldsamme mannen från gymnasiet. Han gick också in i Komvuxdelen av byggnaden, och gav inte upp förrän poliserna drog vapen.

Efter häktningen genomgick den 21-årige mannen en en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han lider av en allvarlig psykisk störning. Nu döms han av Hudiksvalls tingsrätt för olaga hot, skadegörelse, ringa narkotikabrott samt brott mot knivlagen. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Skadestånd till utsatta

Mannen ska också betala skadestånd till fyra målsägande: 7 000 kronor vardera till två elever och en lärare som befann sig på skolan, samt 12 000 kronor till Bollnäs kommun.

Genom sin advokat har 21-åringen tidigare berättat att han nyligen hade fått sluta på Komvux och att han gick till skolan den dagen för att få veta varför, och för att han ville börja igen. Han uppgav i utredningen att han hämtade kniven för att han kände sig hotad när en person tog ta i hans arm, samt att han kastade sten mot skolan för att ingen skulle komma nära honom.

Rätten däremot tror på vittnena och anser att 21-åringen handlat medvetet för att skrämma och hota andra personer. Han döms också för att ha varit påverkad av cannabis vid tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.