Tina Mansson Söderlund som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg är inte förvånad över att patienter kan välja läkare efter etnicitet. Se henne berätta. Foto: Claudio Bresciani/TT/Anders Sundin/SVT

Icke-etniskt svenska läkare kan väljas bort av patienter i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Hos flera privata och offentliga vårdgivare i landet går det att välja läkare baserat på deras etnicitet, det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. En privat vårdgivare i Gävleborg uppger för tidningen att det går att lista sig hos en specifik läkare baserat på deras etnicitet.

Granskningen visar att det finns vårdgivare som låter patienter att välja etniskt svenska läkare och tandläkare i samtliga regioner i Sverige. I Gävleborg tilllåter en privat vårdcentral patienter att få lista sig hos specifika läkare baserat på deras etnicitet.

– Absolut, då har vi tre stycken du kan lista dig hos, säger vårdcentralen till Dagens Nyheter.

Och de är etniska svenskar?

– Absolut, svarar den anställde.

Tina Mansson Söderlund som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg är inte förvånad över det som framkommit och menar att det finns en del att jobba med för att komma tillrätta med problemen.

– Det är ju ett lagbrott när man begår en diskrimineringshandling. Jag tror det förekommer lite här och där faktiskt och vi vet att vi behöver jobba med de frågorna, säger hon.

Se när Dagens Nyheters reportrar ringde upp kliniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.