Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi står inför personalbrist i alla regioner. Kan vi dela på sådana här resurser så finns mycket att tjäna på i framtiden, säger Jonas Vargmyr, processledare vid region Gävleborg. Foto: Julia Frost-Nylén

Inga raka svar när och hur testning av prostatacancer börjar

Uppdaterad
Publicerad

Den organiserade testningen för prostatacancer i region Gävleborg dröjer. Anledningen är att flera regioner gått samman – något som lett till juridiska problem.

Ett gemensamt kansli har satt käppar i hjulet för den organiserade testningen. Men det handlar om en långsiktig investering, menar Jonas Vargmyr, processledare vid Region Gävleborg.

Regionen: ”Mycket att tjäna på i framtiden”

– Vi står inför personalbrist i alla regioner. Kan vi dela på sådana här resurser så finns mycket att tjäna på i framtiden, säger han.

Ingen gemensam plan

Det finns inte någon gemensam plan för hur regionerna ska arbeta med den organiserade testningen. Det enda som är klart är att en pilotstudie där 500 män i åldrarna 50-74 ska kallas kommer inledas.

Det är också oklart exakt hur mycket satsningen kommer kosta regionen, då de ännu inte betalat för utvecklingen av det nya kansliet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.