Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gävle kommun har inget enskilt avhopparprogram för gängkriminella. Hör verksamhetschefen Ingela Söderlind berätta hur de arbetar med avhoppare. Foto: Arvid Jansson/SVT

Inget avhopparprogram för gängkriminella i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun saknar ett organiserat avhopparprogram för personer som vill lämna gängkriminalitet. Däremot kan den som själv söker hjälp hos kommunen få stöd utifrån en enskild prövning.

– Vi jobbar på samma sätt i alla ärenden. Det görs en individuell bedömning och utifrån det tittar vi på möjligheten till stöd och insatser, säger Ingela Söderlind, verksamhetschef inom Välfärd Gävle.

Utmaning att få kontakt

Kommunens utmaningen är bland annat att få kontakt med de personer som vill hoppa av.

– Det handlar om att individerna måste komma till oss och söka hjälp. Innan vi vet om deras situation så kan vi heller inte hjälpa dem, säger Ingela Söderlind,

Välkomnar nationellt program

Stödet till gängkriminella som vill hoppa av ser olika ut i landets kommuner. Något nationellt avhopparprogram finns inte, men finns med på det program mot gängkriminalitet som regeringen presenterade 2019.

Det har ännu inte införts, men är något som Gävle kommun välkomnar.

– De är alltid bra att samordna resurser och riktlinjer nationellt. Det är viktigt, säger Ingela Söderlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.