Hör Chatrin Molin, Norrhälsinge miljökontor, om fortsatta trängselkontroller på krogarna i Hudiksvall. Foto: Robin Herzog, SVT

Ingen trängsel när krogarna i Hudiksvall kontrollerades

Publicerad

Generellt var det glest med folk på krogarna i Hudiksvall under valborgsmässohelgen. Inga stora brister upptäcktes när miljöinpektörerna kontrollerade trängseln. Men det finns andra utmaningar med onyktra kroggäster i coronatider.

Trängselkontrollerna genomfördes på valborgsmässoafton och på lördag kväll för att se om restaurangerna följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Femton krogar fanns på listan, men några var stängda. Lördagen andra maj gjordes kontroller på sex ställen i centrala Hudiksvall.

Fler bord kan tas bort

– Det var ingen trängsel, men vi tyckte ändå att det var folk i rörelse, säger Chatrin Molin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Norrhälsinge miljökontor, som var med på lördagens kontroll.

Coronaviruset i Gävleborg

Några restauranger skulle ha kunnat ta bort fler bord eller markerat tydligare var gästerna inte fick sitta. Men eftersom det var glest med kroggäster blev det ingen trängsel.

– Om det någon gång skulle bli så att det kommer mer folk, är det bra om de har glesat ut, menar Chatrin Molin.

Ska sitta ner och dricka

Det finns andra utmaningar än just trängsel för krogarna under coronapandemin.

– Med alkohol i kroppen finns det folk som glömmer eller inte bryr sig, säger Chatrin Molin.

Numera får inte gästerna lämna sitt bord och gå omkring med exempelvis ölglaset.

Risk för ökat tryck med värmen

– De behöver påminnas om att man sitter ner och äter och dricker nu. Vissa ställen har trängselvärdar, eller vakter, som går och bevakar det, säger Chatrin Molin.

Hon ser en risk i att det blir ökat tryck på krogarna när det blir varmare väder. Norrhälsinge miljökontor kommer att göra ytterligare trängselkontroller i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet