Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagsledamoten Mattias Eriksson Falk stoppade luciatåget på regionfullmäktige i Gävleborg när han fick veta att Lucian var ickebinär. Foto: TT/Riksdagen

Ingen ursäkt från Region Gävleborg till ickebinär Lucia – ännu

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kräver att Mattias Eriksson Falk (SD ska be om ursäkt till Bollnäs folkhögskolas elever för ”Luciagate”. Det framkommer i en motion under onsdagen. Men ursäkten kan dröja då ledamöterna valde att skicka motionen för beredning.

När det framkom att lucian som skulle uppvakta Gävleborgs regionfullmäktige i julas identifierade sig som ickebinär avblåste ordföranden Mattias Eriksson Falk (SD) firandet. Han ansåg att firandet inte var tillräckligt traditionellt. Ett beslut som väckte stor uppståndelse.

– Hela den här historien har skadat anseendet för Region Gävleborg. Men det viktiga är att reda ut den kränkning som Mattias Eriksson Falk utsatte eleverna för – det är det som är det allvarliga, säger den socialdemokratiske ledamoten Jan Lahenkorva (S).

Eriksson Falk (SD) vill inte uttala sig

Regionstyrelsens ordförande Patrick Stenvard (M) anser att samarbetet inom den politiska majoriteten fungerar väl, trots luciaincidenten, och han ser inga problem med att frågan om Mattias Eriksson Falk (SD) bör be om ursäkt eller inte skjuts upp.

– Alla motioner som framställs ska beredas. Det finns ingen anledning att frångå den principen, säger han.

Mattias Eriksson Falk (SD) ville själv inte uttala sig i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.