Foto: Claudio Bresciani / TT

Inhyrd läkare tjänstgjorde utan legitimation

Uppdaterad
Publicerad

En inhyrd läkare som påbörjade sin tjänstgöring 4 september 2018 hade fråntagits sin läkarlegitimation bara dagen innan på grund av ”grov oskicklighet”.

Primärvården i Västra Gästrikland har gjort en Lex Maria anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, på grund av att en inhyrd läkare ska ha varit i tjänst i Region Gävleborg utan läkarlegitimation.

Trots att läkaren fråntagits sin läkarlegitimation den 3 september med omedelbar verkan, upptäcktes det först den 7 september. 

– Samtliga patienter läkaren under dessa dagar har träffat har i efterhand journalgranskats utan att vi funnit att någon patient kommit till skada. Vi ser inte hur denna händelse hade kunnat förhindras, när legitimationen dras in med omedelbar verkan tar det ett par dagar innan detta besked når alla berörda parter, säger Börje Svensson, chefläkare, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.