Efter inställda luciatåget i Bollnäs – ordförande anmäls till DO

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett luciatåg ställdes in under tisdagen på grund av att lucian inte identifierade sig som kvinna, anmäls nu regionfullmäktiges ordförande till diskrimineringsombudsmannen.

Tisdagens luciatåg från Bollnäs högskola ställdes in av regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD), med motiveringen att det inte var ett traditionsenligt luciatåg. Lucian var ickebinär och identifierar sig inte som kvinna.

Nu anmäler Vänsterpartiet och Miljöpartiet Mattias Eriksson Falk till diskrimineringsombudsmannen.

– Region Gävleborg har policys och rutiner på plats för att utreda och hantera misstankar om diskriminering. Det finns reglerat vilka åtgärder och eventuella stödinsatser som behöver aktiveras om kränkning eller diskriminering förekommer, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande för personalutskottet, i ett pressmeddelande.

Utbilda politikerna

Fredrik Åberg-Jönsson (V), har extrainkallat personalutskottet för att bland annat besluta om utbildningar och att politikerna ska genomgå en HBTQI- certifiering.

– Det är angeläget att skyndsamt gå till botten med detta och att vi fattar nödvändiga beslut för att förebygga diskriminering, säger han i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.