Trots flera olaga intrång menar dataskyddsombudet Lisa Knutsson Fröjd, att journalsystemet i Gävleborg är säkert. Foto: Agneta Brolin/SVT

Flera intrång i Region Gävleborgs journalsystem – trots hög säkerhet

Publicerad

Trots att hanteringen av patientjournaler är reglerade i flera lagar sker ett antal olaga intrång i journalsystemen hos Region Gävleborg varje år. Två tredjedelar av de utredda fallen har lett till polisanmälan de senaste fem åren.

– Journalsystem är ett av de säkraste system vi har, säger Lisa Knutsson Fröjd som är informationssäkerhetsansvarig och dataskyddsombud på Region Gävleborg.

De senaste fem åren har Region Gävleborgs säkerhetsavdelning utrett 30 intrång i journalsystemen. I 19 fall har det lett till polisanmälningar av de personer som gjort olaga dataintrång.

”Mänskliga faktorn”

Just nu pågår en förundersökning efter att regionen polisanmält sex personer för olaga dataintrång.

Lisa Knutsson Fröjd övervakar att Region Gävleborg följer gällande lagstiftning och behandlar personuppgifter på rätt sätt. Hon konstaterar att det finns starka regelverk, kontroller och att systemet delvis stödjer att intrång inte ska ske.

– Sedan finns den mänskliga faktorn, säger hon.

Hör Lisa Knutsson Fröjd om säkerheten i Region Gävleborgs journalsystem.

Så får du koll på din journal

Under ”Dokument och rutiner” på Region Gävleborgs hemsida finns information om journalhantering.

Här finns även blanketter för att begära ut logguttag och spärr av vårdinformation i journalen.

Logguttag – ger en sammanställning över vem som tagit del av journaluppgifterna, när det gjorts och om det exempelvis gjorts anteckningar.

Inre spärr – spärrar vårdinformation i journalen mellan olika verksamhetsområden inom Region Gävleborg.

Yttre spärr – spärrar vårdinformation i journalen mellan olika vårdgivare, exempelvis mellan Region Gävleborg och privata vårdgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.