Linnéa fattade misstankar om att någon tjuvläst hennes journaler – när hon begärde ut Region Gävleborgs dataloggar fick hon en chock. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Linnéas journaler röjdes – vårdpersonal gjorde intrång i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer har polisanmälts inom Region Gävleborg efter att ha tagit sig in i Linnéas patientjournaler och läst känsliga detaljer om henne och hennes familj.

– Jag har aldrig träffat de här människorna. Jag vet inte ens vilka de är, säger Linnéa.

I början av sommaren började Linnéa misstänka att en viss person läst hennes patientjournaler. Ett logguttag visade att att hon hade rätt. Men det visade sig att ytterligare fem obehöriga personer gjort intrång i hennes journaler.

Den olovliga läsningen av Linnéas journaler har skett vid flera tillfällen och under flera år. De sex misstänkta personerna har inte bara gjort slagningar i Linnéas journaler. De har även tagit sig in i och tagit del av mycket känslig information i flera av hennes närståendes journaler.

– Det är utelämnande att veta att personer har den informationen de inte har rätt att ha, säger Linnéa som inte längre har något förtroende för vården.

Hör Linnéa berättelse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.