Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carolina Engström är undersköterska och hon vill göra skillnad genom att nu hoppa in och jobba inom psykiatrin i sommar. Foto: SVT

Carolina sommarvikarierar inom vården: ”Jag vill göra mer än att jobba i butik”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg har kämpat med att pussla ihop sommarbemanningen och nu har man lyckats fylla platserna för sommarvikariaten efter att ha fått in flera hundra ansökningar.

Varje år utbildar Region Gävleborg undersköterskor till sommarbemanningen och i år inkluderar man också hanteringen kring covid-19 i introduktionsutbildningen.

– Det är en trygghet för oss som jobbar så vi kan jobba därefter, säger skötaren Carolina Engström.

Nytt avsnitt i introduktionsutbildningen

Det har minst sagt varit tufft att få ihop sommarbemanningen inom vården i år. Däremot kom det in närmare 800 ansökningar till de 323 utlysta sommarvikariaten inom Region Gävleborg. Det som tillkommer nu i utbildningen inför sommaren är en introduktion till covid-19.

– Vi berättar om vad covid- 19 är för något, smittvägar, riskgrupper, hur vi jobbar med det här och om skyddsutrustningen, säger Elin Larsdotter, enhetschef kliniskt träningscentrum Region Gävleborg.

Inte orolig

Carolina säger att hon inte känner någon oro över coronaläget trots att hon inte jobbat inom vården på länge. Nu hoppar hon in och ska jobba inom psykiatrin i sommar.

– Jag längtar efter att få göra något mer än det jag gör annars om dagarna när jag jobbar i butik, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet