Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Jan-Åke Larsson från Näsviken ifrågasätter yrkesförarnas kompetens när de kör om trots att det, som Jan-Åke uttrycker det, kräksnögar. Foto: Lari Honkanen/SVT

Jan-Åke från Näsviken om yrkesförare i snövädret: ”Totalt hänsynslösa”

Uppdaterad
Publicerad

Näsvikenbon Jan Åke Larsson rasar mot yrkesförare. Otaliga gånger har han blivit omkörd av lastbilar och bussar som kör om även när snön yr upp och bildar snörök som skymmer sikten.

– Yrkesförarna är totalt hänsynslösa, säger Jan-Åke Larsson.

– Långtradarförare och bussförare utsätter andra människor för direkt livsfara, säger Jan-Åke Larsson.

”Då var jag nära himlen”

För några år sedan blev han omkörd av en långtradare vid snöoväder och hamnade i mitträcket.

– Då var jag nära himlen, säger Jan-Åke Larsson.

Han klarade sig med livet i behåll, men upplevelsen satte sina spår. En tid efter händelsen mådde han så dåligt att han inte kunde köra bil under snöoväder.

– Jag ser rött när jag ser en bussförare, säger Jan-Åke Larsson.

Han tycker inte att det är konstigt att det blir olyckor på vägarna när man inte visar hänsyn till medtrafikanter vid omkörningar.

Trafikpolis Lars Österberg i Hudiksvall menar att det är skillnad mellan vad som är oschysst och vad som är emot lagen. Foto: Lari Honkanen/SVT

Kan omkörningar klassas som vårdslöshet i trafik?

Lars Österberg är trafikpolis i Hudiksvall och enligt honom är lagstiftningen inte speciellt tydlig när det kommer till körning i dåligt väder. Det står att man ska anpassa hastigheten till väder och väglag, men ingenstans står att det skulle vara förbjudet att framkalla snörök för andra bilförare.

– Lagen är en sak, men en annan sak är att visa hänsyn och hur man bemöter sina medmänniskor. Där finns det mycket att jobba med inom svensk trafik, säger Lars Österberg.

Klicka på videoklippet ovan och för att höra vad Jan-Åke Larsson känner om att bli omkörd när det snöar ymnigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.