Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inför varje bropassage måste släpet byggas om med extra hjulaxlar för att minska trycket från det 750 ton tunga ekipaget. Foto: Tor Jonsson/SVT

Här byggs jättetransporten om för att korsa bro vid Forsa

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är sent på kvällen har många åskådare samlas vid väg 84 för att se den unika vägtransporten fortsätta sin nattliga färd. 

– Jag är en gammal elingenjör som längtat hela livet efter att få köra elbil. Nu får jag det mot slutet och den här transporten kommer ge mig chans att köra ända upp till fjällen, säger pensionären Lars Sidén som kommit för att titta.

Vid Forsa har den rekordstora vägtransporten stannat för att släpet behöver byggas om. En bro ska korsas under natten och åtta stycken hjulaxlar behöver läggas till ekipaget för att bron ska klara den 750 ton tunga belastningen.

Största någonsin

Transporten är den största, längsta och tyngsta som gått på svenska vägar. 

Transformatorn är en central del i det som ska bli Sveriges största kluster av vindkraftsparker i området kring Tovåsen. Elspänningen från vindkraftverken omvandlas i transformatorn till den spänning som ska gå ut på elnäten. När det är färdigbyggt finns potential att producera ungefär lika mycket el i stunden som Stockholm förbrukar under en kall vinterdag.

Närgångna åskådare 

– Vi har haft en del problem med åskådare som kommit för nära, det är väldigt roligt med intresset, men tänk på att hålla gott avstånd. Det är en ytterst komplex transport som kräver stort fokus av personalen, säger Jesper Liveröd som är presschef på Ellevio.   

Klicka på videon för att se transporten under färd och höra reaktioner från de som kommit för att titta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.