Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtliga vägar som sänks ligger i Hudiksvalls kommun. Foto: Barbro Sellin SVT

Jättetransporten väger 700 ton – nu förbereds vägen i Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Hudiksvall förbereds vägarna för den största vägtransporten i länet någonsin. Det är ett 700 ton tungt ekipage som ska frakta en transformator från Ludvika till Tovåsen i Ånge. Där ska transformatorn fördela ström från vindkraftsparker.

Just nu pågår förberedelserna inför transporten mellan Iggesund och Tovåsen i juni. En av förberedelserna är att sänka vägarna under tre broar i området. Circa 40 centimeter ska vägprofilen sänkas vid varje bro och man får sänka en bit före och efter för att skapa tillräcklig fri höjd.

– Ekipaget ska klara att ta sig fram om man har höjden 5,25 meter. Normala frihöjden i Sverige är 4,5 meter under broar och viadukter. Så då förstår man ju att det blir en väldig skillnad, säger Tomas Nilsson, arbetsledare PEAB.                    

Den första etappen mellan Ludvika och Köping är redan genomförd nu i maj. Mellan Köping och Iggesund transporteras ekipaget med båt.

Transporten väger 750 ton

Transformatorn väger 390 ton men hela ekipaget som behövs för att transportera transformatorn är 106 meter långt, 5,5 meter brett, 5,5 meter högt och väger cirka 750 ton.

Transformatorn har skeppats med lastfartyg till Iggesund. Nu ska den vidare på trailer för att slutligen hamna i Ånge kommun. Foto: Trafikverket

Transporten kommer att påverka övrig trafik då den är väldigt stor och går sakta, cirka 10 kilometer/timmen. För att minimera påverkan körs den till stor del nattetid. Vägarbetet, alla åtgärder och återställningen bekostas av den som önskat transporten.

Tidigast då transporten kan lämna Iggesund är den 7 juni och senast innan midsommar bör den vara framme vid sin destination.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer