Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jimmy Nordin döms för kulturmiljöbrott – men får behålla metalldetektorn

Jimmy Nordin döms för kulturmiljöbrott – men får behålla metalldetektorn

Uppdaterad
Publicerad

Kulstötaren och mångsysslaren Jimmy Nordin döms för brott mot kulturmiljölagen och får betala dagsböter. Men han får behålla sin metalldetektor som tingsrätten ville beslagta.

Jimmy Nordin har under senare år ägnat en hel del tid till sitt intresse – att söka efter föremål med metalldetektor. Problemet är att han under sin skattjakt brutit mot lagen eftersom han sökt utan tillstånd. Det ledde till att Nordin för drygt ett år sedan fick besök av polisen som då också beslagtog en metalldetektor.

– Jag ger mig inte för det här, visst skulle jag kunna betala dagsböterna och gå vidare, men det här är så viktigt att jag tänker fortsätta och strida, min advokat har redan rått mig att överklaga domen, säger Jimmy Nordin.

– Det  här målet handlar om de svenska reglerna står i harmoni med EU-rätten eller inte. Den huvudsakliga invändningen är att målet med lagen inte uppnås med den här lagstiftningen, sa Jimmy Nordins advokat Erik Hedvall till SVT Gävleborg under förhandlingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer